Potrzebujesz barszczu białego? Powinieneś odwiedzić tę stronę.
W ostatnich latach z rzadka już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to konieczność natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw uprzednio oferowanych zwykle jako to większe danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją na karcie dań barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są powszechnie serwowane w trakcie obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice
Gdy zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób często nie wie, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, chociaż wypada ostro podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem indywidualnych smaków i doświadczenia kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej skomplikowane, bowiem w ramach tej rodziny zup można wydzielić trzy typy:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaskowaty, gęsty żur sporządzany zwykle ze sporą ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Nie ma potrzeby przygotować samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żurek
Zrobienie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. Na portalach kulinarnych opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, które warto przetestować. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy chęć np. na barszcz biały zaatakuje was bez ostrzeżenia, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym zrobimy smakowity barszcz biały i żurek staropolski czy też śląski.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]