Jeśli chcesz kupić sól kłodawską, zobacz tu.
Sól to związek chemiczny niezbędny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie zalety ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je w gastronomii?
Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podkreśla smak posiłków. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, wapń czy magnez, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, magnezu i żelaza
Sól kłodawska niejodowana z kolei to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi idealny do naszych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]