Więcej o soku z buraka kiszonego.
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Od kilku lat jednakże często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. super żywność, która dzisiaj często spotykana jest na półkach marketów w działach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go spożywać
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu kapusty nierzadko dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że sok jest niezmiernie zdrowy, jednakże bardzo kwaskowaty. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to autentyczne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy B3, E, A oraz C, jak również liczne minerały, jak np. żelazo, magnez oraz sód. Wielu ludzi miewa problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednakże warto pić go regularnie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu i wspomaga trawienie, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wspiera odporność organizmu i chroni przed przeziębieniami. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się też osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – zaleca się pić mniej więcej jedną szklankę soku dziennie.
Atuty soku z kwaszonych buraków
Innym odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni, a który pijemy także jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: wyostrza koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a jednocześnie redukuje poziom cholesterolu. Chociaż buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia kobietom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom cierpiącym na schorzenia nerek albo reumatyzm.
Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że takie soki trzeba składować w niewysokich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]