W tym miejscu znajdziesz kapustę kiszoną ekologiczną.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kwaszona to niesłychanie zdrowa żywność.
Witaminy z grupy B i liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kiszonej kapuście?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na wielomiesięczne składowanie pokarmów. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Kiedyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli współcześnie. A warto podkreślić, iż kapusta kiszona posiada dużo substancji niezbędnych dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B3, B5, B9). Ponadto, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym poleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Jak używa się kwaszonej kapusty w kuchni
Kapusta kwaszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną zazwyczaj spożywa się ją w formie surówki z cebulką oraz marchwią, która pasuje do potraw z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami oraz mięsem, toteż robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i krokietów. Naturalnie, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.
Zasadniczo każda rodzina posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, jednak współcześnie sporadycznie zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na zimę. Kwaszoną kapustę w niewielkich oraz większych opakowaniach bez problemu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swojej ofercie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]