Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, nieczęsto przyrządzany w pozostałych rejonach świata. Jednak kiszone przetwory z […]
Kulinaria
Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
W ostatnich latach z rzadka już spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to konieczność natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz […]
Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa
Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Od kilku lat jednakże często mówi się także o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty […]
Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję
Własnoręczne przyrządzanie potraw w domu ma masę zalet. Największą z nich jest w szczególności oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu jest na ogół dużo tańsze niż regularne korzystanie z […]
Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kiszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, […]
Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa
Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje […]
Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty
Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć przed dylematem: co zrobić z owocami z nalewki? Wystarczy postawić na owocowy recykling i […]
Jak zrobić nalewkę? Poradnik krok po kroku dla początkujących
Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak zrobić nalewkę krok po kroku. […]
Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy […]
Kilka słów o zamiennikach kapsułek do Dolce Gusto
Ekspresy oparte na systemie Dolce Gusto na dobre wtopiły się już w krajobraz polskich kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich ciekawa, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony […]